Megelőzni a projekthetet... - Márciusi foglalkozásvázlat

2016. március 17.

A márciusi alkalomkor összevont próbát tartottunk, így aznap 4 órát tudtunk dolgozni a gyerekekkel. Ez a projekthét előtti utolsó alkalomra nagyon hasznosnak bizonyult.

A rendelkezésünkre álló idő első részében:

  • Körben ülve beszélgetünk az előttünk álló projekthétről, turnéról, előadásról
  • Béla vagyok!

Utánzós, hangulatkeltő, felszabadító játék. Körben állva játsszuk, a játékvezető mond egy szöveget, amihez egyre több mozdulat is társul. A többieknek mindig utána kell mondani és utánozni a mozdulatot. A végén már egész testünkkel mozgunk. Nagyon vidám, vicces játék, ha elég sokan vagyunk hozzá, nagyon felszabadító jellegű.

  • Őrjáték

Több változatát is kipróbáltuk:

1. Az egész csapat küzd az őrrel, hogy megszerezhessék tőle kincseket.

2. Egy közös kincset kell megszerezniük, de azt úgy kell elhozniuk, hogy az őr ne láthassa meg, hogy náluk van.

3. Egy kincs van, de mindenki egyedül van, mindenki a kincset akarja, ezért kiejthetik a játékból a többieket.

  • Körben állva nyelvtörők, hangbemelegítés

Az időnk második részében több csoportra válva készítettünk jeleneteket, megelőzve ezzel a projekthetet, hisz ezek a jelenetek, már a készülő előadás első jeleneteibe fognak illeszkedni. Egy elég összetett szerkezetű álomjelenetet képzeltünk el, ez tette lehetővé a több kiscsoportos munkát. Voltak, akik reális helyzeten dolgoztak, voltak, akik az általuk előzőleg megírt álmokkal, és voltak, akik általunk hozott fogalmakkal alkottak jeleneteket.

Ez a 4 órányi rendelkezésünkre álló idő nagyon hasznos volt, nagyon eredményesnek értékeltük.

A próba után szülői értekezletet tartottunk a szülőknek, melyen tájékoztattuk őket a projekthét menetéről és a budapesti turné részleteiről.